Vieraile Elämys Ämmin nettisivuilla

maanantai 23. marraskuuta 2015

Laukkamakkara - makuelämys vailla vertaa

Laukkamakkara on minulle ihmeellinen asia:
lapsuuden inhokki,
joka myöhemmin muuttui rakkaudeksi ja 
avasi samalla tien lähiruuan rikkaaseen
 ja runsaaseen maailmaan.

Kirjoittaessani vielä "Puolivihreää elämää"-blogia,
 laukkamakkarapostaukseni on ollut kaiken aikaa
luetuin kirjoitukseni.


Aloittaessani muutama vuosi sitten
 Perniön Lihan palveluksessa,
 minulla oli vahvat ja varmat mielipiteet siitä,
mikä on hyvää ja mikä ei...
kuten monissa muissakin asioissa,
 olen saanut syödä sanani
 ja laukkamakkarat sen mukana.


Tämä vanha länsisuomalainen perinneruoka
sisältää ryynejä tai perunaa, 
sian- ja naudanlihaa, sekä sipulia, suolaa ja pippuria.
Nimi tulee suolavedestä eli laukasta,
jossa makkarat ennen säilytettiin.
Perunalaukka on gluteiiniton ja maidoton,
eikä se sisällä lainkaan lisäaineita.


Laukkamakkaraa on valmistettu Perniön Lihassa yhtäjaksoisesti 85 vuotta, 
kesällä pidetään raakamamakkaroiden kanssa taukoa,
muina aikoina sitä valmistetaan maanantaisin 
ja se on kaupoissa alkuviikosta.





Laukkamakkara valmistetaan uunissa:
se pistellään varovasti haarukalla,
vuoan pohjalle vähän vettä
 ja uuniin 180 astetta n. 30 min.

Tai vaihtoehtoisesti haudutellaan
 pienessä lämmössä valurautapannussa,
kullankeltaisessa voissa sipulirenkaiden kera.


On suuri ilo olla mukana tässä 
vuosikymmenten ketjussa,
 valmistaen ja vieden eteenpäin lähiruoan ilosanomaa, 
korkeaa osaamista, laadukkaita raaka-aineita ja käsityötä.
.

Liha-alalla pieni on paitsi kaunista,
myös maukasta - ellei jopa maukkainta...

t. Sanna



1 kommentti:

  1. Noo, laukmakkar on ain hyvät, et kiitoksi vaa, mont kiitost, tuhanne kiitos olkko. Laukkamakkaran ystävä.

    VastaaPoista