Vieraile Elämys Ämmin nettisivuilla

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Tein sulle kotiviilin


Meillä maalla on oikeasti ihan valtavan mukavaa...
jonakin päivänä nostamme puutarhatuolit traktorin peräkärrylle ja kiipeämme kyytiin isolla joukolla.


Sitten hiljaa körötellään lähitilalle lehmiä katsomaan.


Retken kohokohta kuitenkin on se,
 jos yön aikana on syntynyt pieni vasikka,
joka horjuen kiipeää jaloilleen ja
sitä päästään tuttipullolla syöttämään.

Ja kun kotiin viemisinä on ämpärillinen vastalypsettyä
lämmintä lehmän maitoa, olen aivan "ylitäynnä kiitollisuutta".

Maidosta teen  herkullista ja terveellistä  viiliä tai jogurttia.
Sillä saan ohrapuuron, kalakeiton ja perunamuusin maistumaan taivaallisen hyvältä.



Viili (1 annos)
1 rkl viiliä
2 dl vastalypsettyä maitoa
Sekoita maito ja viilin siemen. Laita viili tekeytymään lämpimään paikkaan vuorokaudeksi.
Siirrä kylmään ja tarjoa marjojen ja myslin kera.

Jogurtti (5 annosta):
1 l vastalypsettyä maitoa
0,5 dl luonnon jugurttia
Lämmitä maito 70 asteiseksi ja jäähdytä sitten kädenlämpöiseksi. Kaada jogurtti ja maito kulhoon, sekoita ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. Siirrä valmis jogurtti jääkaappiin. Säilyy n. 5 vuorokautta. 
Tarjoa marjojen kera tai surauta jogurtista voimaa antava smoothie...


Aamiaissmoothie:
1 dl mustikoita
1 dl maustamatonta joguttia (ohje yllä)
1 raaka kananmuna
1 banaani
0,5 dl siemensekoitusta
2 rkl kuivattua hortaa
2 dl raakamaitoa
Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi.



Tilamaidosta puhutaan tällä hetkellä paljon.
Se saa keskustelun kuumenemaan niin kuluttajien, tuottajien, meijerien kuin vähittäiskaupankin piirissä.
Erityisesti terveysviranomaiset jarruttelevat tätä "kaipuuta juurille"-trendiä koska tilamaitoa ole pastöroitu ja näin ollen saattaa sisältää yersinia-, listeria- tai ECEC-bakteereja.
On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomessa tuotetaan Euroopan puhtainta ja laadukkainta maitoa. Säädökset ovat maailman tiukempia.



Olen käyttänyt tilamaitoa kahden vuoden ajan ja  uskon, että raakamaidon maitohappobakteerit parantavat vastustukykyä. Tilatankissa meillä on täydellinen, maukas ja puhdas tuote. 
Kuluttajan kannalta tärkeänä asiana pidän kylmäketjun katkeamattomuudesta huolehtimisen.Huono käsittely ja väärät säilytyslämpötilat saattavat muuttaa maidon, kuten muutkin elintarvikkeet bakteeritartuntariskiksi.


Elämme nyt aikaa, jolloin ruoka nostetaan arvoonsa. Puhtaalla ruualla vireys lisääntyy, suolisto voi hyvin, vastustuskyky paranee, väsymys helpottuu ja aivotoiminta virkistyy.
Kyse on pienistä arkipäivän valinnoista, joilla täällä ämmilässä on väliä.
Maito ei ole vain maitoa, vaan se on lähitilan tuote. Jokaisella lehmällä on nimi, niitä voi käydä halailemassa, eikä niitä voi koskaan arvostaa liikaa.
t. Ämmi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti