Hei!
Nyt olemme olleet kotona pari viikkoa,
mutta ajatukset ovat vielä Keralassa.
Eilen istuimme iltaa ystävien kesken ja
päätin tuoda palan Intian keittiötä sauvolaiseen tammikuiseen tupaan.
Vieraille tarjosimme:
Parothaa
Kofta korma
Riisiä ja kasviksia
Salaattia intialaisittain
Jälkiruuaksi:
Kahvia, mangolassia ja suklaakonvehteja
Kofta Korma-lihapyörykät (L,G)
Ainekset :
800g Highlander ylämaankarjan-jauhelihaa
2 isoa hienonnettua sipulia
5 hienonnettua valkosipulinkynttä
1,5 tl garam masalaa
1,5 tl jeeraa
1 tl paprikajauhetta
2 tl korianteria
1 tl mustapippurirouhetta
2 rkl öljyä
1 muna
0,5 dl gluteiinitonta korppujauhoa
1 dl vettä
3 tl suolaa
Kastike:
2 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl juustokuminaa
1 kanelitanko
2 tähtianista
1 tl kurkumaa
1 rkl piri-piriä
1 pkt tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl maustamatonta jogurttia (eila)
2 dl kuohukermaa (eila)
3 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 tl chilihiutaleita
pinnalle:
silputtua korianteria
Valmistusohje:
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla, lisää mausteet ja sipulisilput.
Paista sekoitellen kunnes sipuli on pehmeää. Anna jäähtyä.
Sekoita korppujauhot veteen ja anna turvota hetki.
Sekoita kaikki pyörykkäainekset keskenään. Anna taikinan maustua sillä välin kun teet kastikkeen.
Kuumenna kastiketta varten voi-öljyseos pannussa. Lisää mausteet ja kuumenna yksi minuutti sekoitellen. Lisää piri piri, tomaattipyree ja vesi.
Murenna sekaan kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
Lisää maustamaton jogurtti ja kerma. Mausta suolalla, pippurilla ja chilihiutaleilla.
Tarkista maku.
Pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä ja ruskista ne nopeasti öljyssä ja siirrä jälkikypsymään kastikkeeseen.
Anna pyöryköiden kypsyä hiljalleen kiehuvassa kastikkeessa.
Silppua pinnalle reilusti tuoretta korianteria ennen tarjoilua.
Kofta korman seurana tarjosimme Basmati-riisiä,
joka oli maustettu ruususuolalla, tuoreilla ja pienityillä punaisella chilillä,
valkosipulilla, kevätsipulinvarsilla, porkkanakuutioilla ja
laktoosittomalla voilla.
Annoksen pohjana toimi Keralan paikallinen Parotha-leipä.
Pääsin matkalla tutustumaan parotha-leivän tekoon,
joka olikin siellä aivan oma tarinansa.
Aidon Parothan ohjeen löydät mm. täältä.
Itse menin siitä mistä aita on matalin:
ostin paikallisesta kaupasta voitaikinalevyjä ja gluteiinitonta piirakkataikinaa.
Leikkasin taikinat suikaleiksi,
kieritin pötköiksi,
solmin pulliksi,
kaulin pyöreiksi levyiksi,
ja paistoin voissa paistinpannulla kullankeltaisiksi.
Annokseen vielä runsaasti vihreää intialaistyyppistä salaattia.
Lautaselle alimmaiseksi laitettiin Parotha,
sen päälle riisi, salaatti ja viimeiseksi Kofta Korma.
Ruoka syötiin intialaiseen tapaan sormin
oikeaa kättä käyttäen.
Jälkiruuaksi MangoLassia, kahvia ja paikallista suklaata.
Intiassa ajatellaan että ruuanlaitto on jumalaista taidetta.
Keittiössä käytetään yli sataa eri maustetta ja
ruuanvalmistus aloitetaan kuumentamalla mausteet,
jotta maut avautuvat kunnolla.
Ruoka tehdään pääasiassa kasviksista ja palkokasveista, joiden kirjo on meidän mittapuun mukaan suuri.
Tarjolla on riisiä, naaan- tai chapatileipää, pikkelsejä, chutneytä ja raita-kastikkeita.
Ainekset ovat tuoreita ja ne ovat läheltä.
Ruoka syödään sormin oikealla kädellä usein lattialla istuen.
Ilta oli hauska ja ruoka maukasta.
Näillä eväillä tunsin jälleen Intian kutsun...
Kiitoset vieraille illasta!
t. Sanna ja Timo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti