Laukkamakkara on minulle ihmeellinen asia:
lapsuuden inhokki,
joka myöhemmin muuttui rakkaudeksi ja
avasi samalla tien lähiruuan rikkaaseen
ja runsaaseen maailmaan.
Kirjoittaessani vielä "Puolivihreää elämää"-blogia,
laukkamakkarapostaukseni on ollut kaiken aikaa
luetuin kirjoitukseni.
Aloittaessani muutama vuosi sitten
Perniön Lihan palveluksessa,
minulla oli vahvat ja varmat mielipiteet siitä,
mikä on hyvää ja mikä ei...
kuten monissa muissakin asioissa,
olen saanut syödä sanani
ja laukkamakkarat sen mukana.
Tämä vanha länsisuomalainen perinneruoka
sisältää ryynejä tai perunaa,
sian- ja naudanlihaa, sekä sipulia, suolaa ja pippuria.
Nimi tulee suolavedestä eli laukasta,
jossa makkarat ennen säilytettiin.
Perunalaukka on gluteiiniton ja maidoton,
eikä se sisällä lainkaan lisäaineita.
Laukkamakkaraa on valmistettu Perniön Lihassa yhtäjaksoisesti 85 vuotta,
kesällä pidetään raakamamakkaroiden kanssa taukoa,
muina aikoina sitä valmistetaan maanantaisin
ja se on kaupoissa alkuviikosta.
Laukkamakkara valmistetaan uunissa:
se pistellään varovasti haarukalla,
vuoan pohjalle vähän vettä
ja uuniin 180 astetta n. 30 min.
Tai vaihtoehtoisesti haudutellaan
pienessä lämmössä valurautapannussa,
kullankeltaisessa voissa sipulirenkaiden kera.
On suuri ilo olla mukana tässä
vuosikymmenten ketjussa,
valmistaen ja vieden eteenpäin lähiruoan ilosanomaa,
korkeaa osaamista, laadukkaita raaka-aineita ja käsityötä.
.
Liha-alalla pieni on paitsi kaunista,
myös maukasta - ellei jopa maukkainta...
t. Sanna
Noo, laukmakkar on ain hyvät, et kiitoksi vaa, mont kiitost, tuhanne kiitos olkko. Laukkamakkaran ystävä.
VastaaPoistaHyvää ja herkullista, nykyinen vaimo ei ymmärrä, eikä hänen lapsensa, kuulemma kamaalaa ja syötäväksi kelpaamatonta. Edellisessä elämässäni omien lasteni ja vaimon kanssa syötiin hyvin usein, ei aina vaan ole kaupan hyllyssä tarjolla. etsin nyt vain että mitä lisukkeita tämän HERKUN kanssa.
VastaaPoista